Ceresrittet ’24

En søndag i/på Lillestrøm

Heter det i, eller på? Leirsund er i Lillestrøm kommune, men er jeg i eller på Lillestrøm nå? Det er slike tanker man kan gjøre seg når tanken går tom, og beina plutselig ikke lenger vil følge rytteren foran deg. Når man ser avgrunnen mellom ens eget forhjul og bakhjulet foran som åpner seg; Jøss, har de DT240 med grå dekaler også? Sånn fungerer hvertfall jeg.

Ceresrittet er et av de tradisjonelle vårrittene på Østlandet. 83 km i kupert terreng rundt Romerike, nordover fra Leirsund Stadion, opp langs østsiden av Glomma, vending ved Årnes, og vestsiden tilbake igjen til Leirsund. Mange små bakker underveis, men særlig siste knappe to km av ruten former rittet. En bakke i tre knekkere opp til målseilet som ofte avgjør pallen. Ruten er åpen, og kan være vindutsatt, men det var i år befriende rolig, kanskje et lite drag fra nord, så lett medvind hjem. Til start stilte HCK 11 mann, fordelt i klassene M30-34, M40-44 og M45-49 i masterklassene. Såvidt vi kunne telle oss frem til gjorde dette HCK til nest største klubb til start i master, kun slått av Oslo Sykleklubb / Trek TWA. Det er litt trist å se andre store sykkelklubber omtrent helt fraværende, Rye stiller to mann, BOC stiller med to, Hero stiller med en. Klassene ble igjen delt i to starter, med femten minutter mellom hver, M30-39 og M40-49.

M40 før start

Før rittet var det store planer. Vi skulle dekke angrep, og vi skulle være konstruktive i feltet. Ikke la noen gå tidlig, og ikke la Kjekkasene mobbe oss i front. Vel, planene raknet som spindelvev i solen, men en base av kunnskap lå der; at Eivind og Aksel var våre forventet sterkeste kort. Eivind viste alt helgen før at formen var god, med en andreplass i Smaalenene Rundt, og Aksel matchet Eivind på trening, så det lovet bra.

Mastercup preges ofte av støt fra start. I M40 gikk første forsøk så fort lederbilen akselererte avgårde. Vi hadde allerede i første støt Eivind avgårde, forsøket ble kjørt inn, men tonen var satt. Så fort et rykk ble nøytralisert gikk ett nytt avgårde. Planen om å kontrollere endret seg til å dekke forsøk om vi ikke hadde ryttere med foran. Om Kjekkas og TWA slapp noen av sine avgårde foran så lå vi like bak front, hoppet forbi, og jaget ned lukene. Fem mann etablerte snart en gruppe like foran feltet, sterke ryttere fra TWA, Kjekkas, Hero, og Eivind fra Holmenkollen. Tre Kjekkaser satte seg opp foran i feltet, TWA og Holmenkollen like bak, dette var bruddet som fikk gå, 11 km fra start. Noen forsøk ble gjort i feltet på å lukke luken, Kjekkasene ville gjerne ha med en til opp, vi prøvde å få Nils Erik der, men realiteten var at fire av rittets sterkeste ryttere hadde tatt med seg en god hjelper, og var i stand til å holde unna. På det meste har bruddet 2:58 på feltet, før bakkene rundt Rånåsfoss etter omtrent seks mil setter en ekstra fart i feltet.

Front mot hovedfelt i M40

I front jobber Eivind som en helt, og inn i siste avgjørende bakke setter han inn støtet, setter dagens raskeste tid opp bakken, og triller alene over streken med tre sekunder til gode. Vi gratulerer  med en fabelaktig seier!

I M30-feltet er det mer samlet, og først etter bakkene ved Rånåsfoss splittes det opp. Frontgruppen kjører hardt sammen inn i avslutningen.

Front mot gruppetto i M30

Foran kjører Aksel nesten hardest opp siste bakke, setter nest beste tid for dagen, men taper spurten for en rytter fra M35-39. Det er like fullt seier i klassen M30-34, og vi tar to førsteplasser av fire mulige! Helt utrolig!

Pallen i M40-44 og M30-34, Eivinf og Aksel med nye ølglass

For egen del ryker altså strikken i bakkene rett før Rånåsfoss. Det er  tomt, og avstanden til navet med de grå dekalene blir en uoverkommelig avgrunn. Jeg ser Drago går på samme smellen, og jeg blir hvertfall ikke alene mot mål. På en slette ser vi feltet en siste gang, og et lite bakbrudd vi kan jobbe oss opp mot. Vi plukker en rytter her og der, noen fra egen start, noen fra M30 starten, men inn i siste bakke er det kun Jacob fra Rye som sitter med oss. Vel, da har jeg hvertfall en siste oppgave for dagen, slå Rye til streken. Det er utrolig hvor mye en liten kamp kan motivere, og selv med helt tomme ben sier jeg meg godt fornøyd med siste klatring og en 11. plass i klassen.

Gratulere til alle venner på pallen i de andre klassene, alle vinnere er vel fortjente, og tusen takk for kampen!

Til sist vil vi også gjerne takke Sportsklubben Ceres for et fantastisk godt organisert ritt. Vi føler oss veldig velkomne i/på Lillestrøm, og vi gleder oss til å komme tilbake!

#alleelskerHCK
Kortform
RittCeresrittet
RankMaster-, 4 Manns Lag- og Turritt
Distanse83.5 km, 1050 meter klatring
DeltakereMaster 76HCK 11
Offisielle resultaterEQTiming