Det bare er sånn, og det ser bra ut

Alle nettsider, blader og blogger som omhandler sykkel og har et snev av selvrespekt, må innimellom ta opp det evigaktuelle benbarberingstema. Siden vår selvrespekt grenser til narsissisme og selvdyrkelse vil vi nå gi dere den definitive forklaring på hvorfor syklister barberer bena.

Arne Markusen

Først, de gjør faktisk det. Barberer bena altså. Nå sitter det noen og tenker at jeg barberer ikke bena eller naboen gjør ikke det og han er syklist. Nei, naboen din eier en sykkel som han sykler på. Han er ikke syklist. Det er en stor forskjell.

Men hvorfor er det sånn? Det er flere grunner, men det er en som er viktigere enn de andre og som alene er grunnen til at alle alle syklister holder bena sine glattere enn kona gjør sine.

Aerodynamikk har vært brukt av syklister som et argument, men alltid med et lite smil. Det er vel ingen som helt har trodd at litt leggdun faktisk gir drag. Nå er det faktisk bevist i vindtunnel at glatte ben gir mye større gevinst enn noen hadde trodd, men selv om det er en god grunn så er det ikke derfor det i sommerhalvåret går med litt flere høvler enn på vinteren.

Massasje er ubehagelig med hår på bena sier vi som om det er veldig aktuelt. De færreste av oss får massasje ofte nok til at dette er noe problem og jeg tror ikke f.eks. alpinister, som får mye behandling, barberer lårene jevnlig. Nok et fint og veldig tøft argument, men igjen noe tynt og slettes ikke avgjørende.

Hvis du velter og får skrubbsår er det veldig ubehagelig med hår på bena. Sånt nok, men heldigvis veltes det ikke ofte nok for at dette er et fornuftig hensyn å ta. Hadde vi vært så bekymret for velt så hadde kanskje også vurdert mer avgjørende sikkerhetsutstyr.
Hittil har vi tatt opp de gode argumentene som brukes, men vi innrømmer samtidig at de alene ikke er grunnen til at voksne menn velger å barbere bena jevnlig.

Det er bare en grunn til syklister barberer bena og det er at det bare er sånn og at det ser helt for jævlig ut med sykkelshorts og hårete ben. Punktum. Det er rett og slett ikke mulig å se bra ut med gorillaben. Du kan sitte på en Colnago med Super Record og Lightweighthjul, kledd i Castelli fra topp til tå med alle tenkelig fargematcher, ja du kan til og med sykle med HCK-drakt uten at det hjelper deg en millimeter hvis stiller med ubarberte ben. På den annen side kan du bomme stort på både sykkel og utstyr, men du vil alltid redde deg inn med velformete, glatte legger.

Svaret er altså: «Det bare er sånn, og det ser bra ut». Det burde egentlig holde i massevis.

//Christian